A rave nagyjai A rave-ről

Westbam

   Westbam Maximilian Lenz-ként látta meg a napvilágot 1965. március 4-én Westphalia egyik településén Münster-ben. Westbam nemcsak Németország legismertebb és legsikeresebb lemezlovasa hanem ezen túlmenően ő az egyik leginnovatívabb producer és a Low Spirit kiadó alapítója is.

   Westbam DJ karrierrje 1983-ban kezdődött a Münsteri Odeon Club-ban. 1984-ban beköltözött az akkor még mindig kettéosztott Berlinbe, és játszani kezdett Berlin egyik leghíresebb klubjában a Metropol-ban. Egyedülálló mixelési technikájának köszönhetően hamarosan híres lett a város határain belül és kívül is.

   1985-ben kezdi zeneírói tehetségét megcsillogtatni mikor is megjelenteti első sample-jét, de az áttörésre egészen 1989-ig kellett várnia mikor is megjelentette első albumát The Cabinet címmel. Ezen az albumon található a The Roof is on fire című szerzemény mely hamarosan közkedvelt lett.

   1991-ben felgyorsultak az események, sok számmal, maxival jelentkezik a zenei élet színpadán, amik hamarosan a kora '90-es évek klubéletének meghatározó slágereivé válnak, mint például a Monkey Say, Monkey Do vagy az And The Party. Ebben az évben jelenik meg második albumja is A Practising Maniac At Work címmel. Még ebben az évben, pontosan December 14-én pedig lezajlott az első Mayday fesztivál, ami után Westbam Klaus Jankuhn-al karöltbe létrehozta a világhírű Members of Mayday formációt. Ezen a név alatt adták ki minden egyes Mayday fesztiválnak a zenéjét, amik mára kultikus magasságokba emelkedtek.

   Westbam talán leghíresebb albuma 1994-ben látott napvilágot Bam Bam Bam néven, amely tartalmazta a legsikeresebb számát a Celebration Generation-t. Az album és a single is bejutott a német toplistákba.

   1995-ben remixelte meg a Yello - Bostich című számát amely napjainkra ugyancsak kultikus magasságokba emelkedett, és még ebben az évben jelent meg az első Members Of Mayday LP Members only névvel.

   Westbam csillaga tovább ragyogott végig, majd 1996 novemberében jelent meg a Born to Bang című száma mely valósággal berobbant a toplistákba. DJ-ként világméretű ismertségre tesz szert ekkorra, bejárja Európát, Afrikát, Észak Amerikát és Ázsia egyes részeit is. Mindemellett van ideje zeneírásra, így 1997 végén megjelenteti a Hard Times majd 1998 elején a Crash Course maxijait. Ezektől az időktől számítva Westbam inkább az elektronikus majd végül napjainkra már a hip-hop elemeket ötvözi, felhagyott a rave hangzásvilággal, aminek ő is egy meghatározó eleme volt.

   1989-ben Dr Motte-val karöltve rendezték meg az első Berlini Love Parade-t mintegy két tucat emberrel és egy kisteherautóval ami a 2000-es évek elejére több millió emberes parádévá, őrületté nőtte ki magát, meghatározva több évtized utcai zenei és fesztivál arculatát. Mindamellett, a Mayday fesztivál atyjaként is beírta magát a rave, techno és fesztiváltörténelem örökkönyvébe.

Főbb albmok:
The Cabinet (1989)
A Practising Maniac At Work (1991)
Bam Bam Bam (1994)


Vissza

Lap tetejére
© Neorave 2004 » info@neorave.hu